V sredo, 16. marca 2016, smo organizirali prvi družabni pogovorni večer, na katerem so se predstavili trije doktorski študenti z različnih področij znanosti. Poleg promocije znanosti je namen teh dogodkov predvsem omogočiti platformo za druženje in izmenjavo izkušenj raziskovalcev v sproščenem vzdušju, zato smo ga poimenovali “Poučno In Veselo O …” ali na kratko PIVO.

Na dogodku so se nam predstavili:

  • Alexandra Bogožalec Košir
  • Anže Sendelbah
  • Katarina Resman Rus

Anže Sendelbah, Alexandra Bogožalec Košir in Katarina Resman Rus
S pivom pa smo tudi otvorili dogodek. Ni bil le pijača dobrodošlice, ampak je nastopil v zgodbi iz zgodovine znanosti, ki pokaže primer njene interdisciplinarnosti. Gre za zgodbo o Williamu S. Gossetu, angleškem matematiku in kemiku, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje delal v varilnici piva Guinness. V procesu kontrole kakovosti je treba ugotoviti optimalno količno kvasovk v neki posodi. Ugotovil je, da se ta porazdeljuje po Poissonovi porazdelitvi (kot bomo v nadaljevanju videli v predstavitvi Alexandre Bogožalec, se tako porazdeljujejo tudi molekule DNA), s čimer so lahko lažje zagotovili konstantno kakovost piva. Gosset pa je vsem, ki so kadarkoli poslušali osnove statistike, bolje poznan pod imenom Student. Po njem se namreč imenuje preizkus za enakost povprečij med dvema vzorecema (povzeto po: Zakaj je pivo tako dobro ali kdo je Student?).

S statistiko pa se ukvarja tudi družboslovni informatik Anže Sendelbah, ki je bil skupaj z biokemičarko Alexandro Bogožalec Košir in biotehnologinjo Katarino Resman Rus, gost prvega PIVO. Povzetki predstavitev vseh treh so dostopni v tukaj (PDF). Po vsaki predstavi so sledila še vprašanja udeležencev in pogovor o temah, druženje pa se je nadaljevalo še dolgo po tem. Zahvaljujemo se Kavarni Tiskarna za prostor, portalu Meta Znanost za medijsko sponzorstvo in seveda vsem, ki ste na dogodek prišli. Dobili smo izjemno pozitivne odzive, zato se že veselimo organizacije naslednjega dogodka, ki bo potekal v aprilu.