Vabimo vas na okroglo mizo Karierni plan, ki jo Mlada akademija soorganizira v sodelovanju z Mednarodno podiplomsko šolo Jožefa Stefana. Potekala bo  v okviru 9. konference IPSSC, in sicer v četrtek, 20. aprila, med 13.15 in 14.30 uro v Veliki predavalnici IJS (Jamova cesta 39).

Štiri mlade doktorice in en mlad doktor znanosti s področja naravoslovja in tehnologije bodo predstavili svojo karierno pot od doktorata do trenutne pozicije – jih je tja vodil splet naključij ali skrbno načrtovanje? Po zgledu podobne februarske okrogle mize o Kariernih poteh mladih znanstvenikov in znanstvenic doma v tujini nas bo zanimalo tudi, s kakšnimi izzivi so se pri tem srečevali oziroma se še vedno srečujejo ter kakšni so njihovi načrti za prihodnost.

Predstavitev gostov (po abecedi):

  • Ana GantarDr. Ana Gantar se je po diplomi iz kemijskega inženirstva na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL vpisala na Mednarodno podiplomsko šolo Jožefa Stefana, kjer je doktorirala na programu nanoznanosti in nanotehnologije. V doktorskem delu se je ukvarjala z razvojem nosilca iz kompozitnega materiala na osnovi razgradljivega hidrogela, v katerega je vgradila nanodelce bioaktivnega stekla. Tovrstni nosilci se lahko uporabljajo v regenerativni medicini pri zdravljenju z matičnimi celicami. Z raziskovanjem nadaljuje na Odseku za nanostrukturne materiale IJS, kjer je bila mlada raziskovalka, obenem pa na osnovi raziskav razvija tudi podjetniško idejo.
  • Urška KristanDr. Urška Kristan je po diplomi iz biotehnologije na Biotehniški fakulteti UL postala mlada raziskovalka na Odseku za znanosti o okolju IJS, kjer je na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana doktorirala iz ekotehnologije. Tema njene doktorske disertacije so bile selenove spojine v sladkovodnih in morskih bioloških vzorcih. Nekaj mesecev doktorskega študija je preživela na Danskem, po doktoratu pa se je zaposlila v podjejtju Lek d.d. Mengeš, oddelek Biofarmacevtika, kjer že približno tri leta dela na področju kapilarne elektroforeze.
  • Matic LozinšekDr. Matic Lozinšek je po diplomi iz kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL pot nadaljeval kot mladi raziskovalec na Odseku za anorgansko kemijo in tehnologijo IJS. Že tekom doktorskega študija je več mesecev gostoval v ZDA in v Kanadi. Po doktoratu iz anorganske kemije (na FKKT UL) na temo sinteze in karakterizacije novih spojin šibko koordinirajočih fluoroanionov se je v okviru Marie Curie International Outgoing Fellowship dve leti izpopolnjeval na Univerzi McMaster v Kanadi.
  • Eva MenartDr. Eva Menart se je po diplomi iz kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL na doktorski študij odpravila v Veliko Britanijo, kjer je na University College London doktorirala iz dediščinske znanosti, in sicer na temo proučevanja propadanja papirja pod različnimi okoljskimi pogoji. Po doktoratu se je zaposlila na Kemijskem inštitutu, kjer se je ukvarjala z razvojem senzorjev za zračna onesnažila, ki škodujejo predmetom kulturne dediščine ali so indikatorji njenega propadanja. Pred nekaj meseci je dobila službo v Narodnem muzeju Slovenije, kjer je na Oddelku za konserviranje in restavriranje kulturne dediščine zadolžena za naravoslovne raziskave muzejskih predmetov.
  • Tea RomihDr. Tea Romih je po diplomi iz biologije na Biotehniški fakulteti UL na Fakulteti za elektrotehniko UL doktorirala iz nanoznanosti, in sicer na temo raztapljanja nanodelcev v prebavilu modelnega nevretenčarskega organizma. Raziskovalno delo, ki sodi v širše področje nanotoksikologije, je opravila v sodelovanju z Biotehniško fakulteto UL, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, Kemijskim inštitutom in sinhrotronom Elettra v Bazovici pri Trstu. Še pred zagovorom doktorata je začela delati kot znanstvena svetovalka v podjetju Seyens d.o.o., kjer deluje kot posrednica med znanstveniki, ilustratorko ter storitvami na temo vizualne komunikacije znanosti.

Pogovor bosta moderirala dr. Ana Slavec (Fakulteta za družbene vede UL) in dr. Tomaž Rijavec (Odsek za znanosti o okolju IJS).

Vabljeni, da se udeležite tudi 3-minutnih predstavitev, ki bodo v okviru konference potekale v sredo dopoldne, ter predstevitev kariernih poti v četrtek dopoldne. Podroben program je objavljen na spletni strani konference.

Program Študentske konference MPŠ 2017