Vas mika, da bi se potegovali za Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship oziroma MSCA-IF? Nekaj nedavnih prijaviteljev smo povabili, da nam predstavijo svoje izkušnje s kandidaturo za to prestižno evropsko štipendijo. Z njimi se boste lahko družili v torek, 16. maja 2017, od 18. do 20. ure v lokalu Pritličje (Mestni trg 2). Pogovor bo v imenu MA povezovala dr. Tea Romih, prav tako prijaviteljica MSCA, njeni sogovorniki pa bodo:

  • kulturna antropologinja dr. Barbara Turk Niskač,
  • mikrobiologinja dr. Tinkara Tinta, Nacionalni inštitut za biologijo – Morska biološka postaja Piran,
  • inženir elektrotehnike dr. Blaž Cugmas, Fakulteta za elektrotehniko UL,
  • in zgodovinar dr. Borut Klabjan, European University Institute (Italija).

 
Dogodek je brezplačen, zaradi omejenega števila mest (40) pa je obvezna prijava preko spletnega obrazca, pri čemer uporabite elektronski naslov, ki ste ga uporabili za včlanitev v društvo. Nečlani se v društvo lahko včlanite preko Mailchimp obrazca.

Predstavitev gostov:

  • Barbara Turk NiskačDr. Barbara Turk Niskač je doktorirala iz kulturne antropologije z doktorsko disertacijo s področja antropologije otroštva. Med letoma 2008 in 2016 je bila mlada raziskovalka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete UL. Leta 2016 je kot Fulbrightova štipendistka preživela semester na univerzi Rutgers, New Jersey, v ZDA. Je avtorica večih znanstvenih in poljudnih člankov s področja antropologije otroštva ter sourednica tematske številke Časopisa za kritiko znanosti Otrok in otroštvo: Preteklost, sedanjost in prihodnost (2012). Leta 2016 je skupaj z Univerzo v Utrechtu prijavila MSCA-IF, ki je bila zelo dobro ocenjena, a je zaradi ostre konkurence žal ostala pod pragom financiranja.
  • Tinkara TintaDr. Tinkara Tinta, znanstvena sodelavka na Morski biološki postaji Piran (Nacionalni inštitut za biologijo), se raziskovalno ukvarja z ekologijo morskih mikroorganizmov, natančneje s preučevanjem vplivov različnih naravnih in antropogenih dejavnikov na strukturo in funkcijo mikrobe združbe v različnih morskih ekosistemih. Po diplomi iz biokemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL je leta 2007 postala mlada raziskovalka na Morski biološki postaji Piran. V sklopu doktorskega študija je delovala tudi v tujini, med drugim kot štipendistka združenja FEMS (Federation of European Microbiological Societies) in daljše obdobje na Univerzi v Lundu (Švedska). Doktorirala je leta 2011 na podiplomskem študijskem programu Znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici. Leta 2013 je prejela Fulbrightovo štipendijo za podoktorski študij na Scripps Institution of Oceanography (UCSD, ZDA). Leta 2016 je v sodelovanju z Univerzo na Dunaju oddala prijavo MSCA-IF-EF-ST, ki je trenutno na rezervnem seznamu ter čaka na dokončno odločitev agencije REA o morebitnem financiranju.
  • Borut KlabjanDr. Borut Klabjan je leta 2001 diplomiral iz zgodovine na Univerzi v Trstu in leta 2007 doktoriral na Filozofski fakulteti UL na temo vpliva češkoslovaške politike na Trst in Primorsko med svetovnima vojnama. Od leta 2013 deluje kot višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za zgodovinske študije Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem (UP ZRS), kot izredni profesor evropske in svetovne zgodovine v 19. in 20. stoletju na Fakulteti za humanistične študije UP ter kot njen prodekan za mednarodno sodelovanje. Prejel je šest mednarodnih štipendij za študijsko in raziskovalno delo, med drugim štipendijo Humboldtove fundacije za gostovanje na Univerzi Humboldt v Berlinu (2010–2011). Leta 2014 je bil gostujoči raziskovalec na Inštitutu za srednjo in jugovzhodno Evropo v Regensburgu. Leta 2015 je prejel MSCA-IF, ki jo od leta 2016 koristi na Evropskem univerzitetnem inštitutu v Firencah.
  • Blaž CugmasDr. Blaž Cugmas je leta 2009 diplomiral in leta 2014 doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko UL. Trenutno deluje kot raziskovalec v Laboratoriju za slikovne tehnologije FE UL, kjer se ukvarja s prepletom elektrotehnike in medicine. Na prvi pogled se omenjena kombinacija zdi nenavadna, a uspešno zaznavanje značilnosti kože in tumorjev s pomočjo neinvazivnih optičnih tehnik (npr. fotografija, spektroskopija) dokazuje nasprotno. Največja raziskovalna želja dr. Cugmasa je, da bi se v prihodnosti čim več medicinskih tehnik preneslo v prakso, kar bi izboljšalo počutje in zdravje pacientov. Leta 2016 je prejel MSCA-IF skupaj z Univerzo v Latviji.

 
FB stran dogodka