V sodelovanju z Ministrstvom za znanost in šolstvo in Slovensko Kinoteko v okviru Meseca znanosti  organiziramo brezplačni dogodek Znanost v filmu. S tremi odličnimi znanstveniki bomo ob odlomkih iz filma ‘Arrival’ (2016) naslovili zanimiva vprašanja o možnostih komunikacije z nezemljani, medzvezdnem potovanju in bioloških značilnostih bitij, ki bi takšno potovanje lahko preživela.

Dogodek bo potekal v torek, 12. decembra, ob 16.30 v dvorani Slovenske Kinoteke.

Film: Prihod (Arrival), ZDA 2016.

Ogledali si bomo več odlomkov iz znanstveno-fantastičnega filma Prihod in ogled pospremili s predavanji in diskusijo z gosti. Pridružili se nam bodo jezikoslovka dr. Amanda Saksida, fizik dr. Gregor  Traven in biolog dr. Jernej Polajnarki bodo osvetlili znanstveno podlago za dogajanje v filmu in podali tudi svoja mnenja o tem, ali bi lahko do česa podobnega prišlo tudi v bližnji prihodnosti. 

V filmu Prihod na svetu pristane dvanajst vesoljskih ladij jajčaste oblike. Da bi ugotovili namen prihoda nezemljanov, mora posebna skupina strokovnjakov najti način, kako vzpostaviti kontakt s povsem neznanim sogovornikom. Pod vodstvom ameriške vojske se znajdeta tudi matematik Ian in jezikoslovka Louise, ki je ena najboljših prevajalk na svetu. Toda prišleki so tako zelo drugačni od nas, da se zdi vsaka komunikacija praktično nemogoča. Louise je kljub temu odločena, da najde skupen jezik in razkrije njihov pravi namen prihoda, preden se zaradi nepremišljenih potez politikov lahko zgodi najhujše.

Ne zamudite in na dogodek povabite tudi prijatelje (Facebook stran dogodka).