Sinoči smo na Fakulteti za elektrotehniko UL podelili nagrade finalistom izbora Mentor leta 2017. Mentor leta je postal dr. Primož Ziherl s Fakultete za matematiko in fiziko UL in Inštituta “Jožef Stefan”, ki ga je petčlanska komisija izbrala med 94 nominiranimi mentorji. Poleg njega so kipec domov odnesli tudi ddr. Petra Čeferin s Fakultete za arhitekturo UL, dr. Borut Jug z Univerzitetnega kliničnega centra, dr. Mateja Sedmak z Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru in dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko UL.

Po uvodnem nagovoru predsednice društva Mlada akademija, Urške Slapšak, je besedo prevzel direktor ARRS, dr. József Györkös. Poudaril je, da izkušnje nacionalnih raziskovalnih agencij, ki so združene v zvezo Science Europe, kažejo, da se celotna Evropa, in ne le Slovenija, spopada s podobnimi finančnimi težavami. Razmere so se glede na leto 2015, ko je bil slovenski znanstveni proračun na najnižji ravni, vendarle nekoliko izboljšale. ARRS je tako v letošnjem letu uvedla novo shemo financiranja mladih raziskovalcev, imenovano MR+, znotraj katere je razpisanih dodatnih 50 mentorskih mest v skupni predvideni višini 1,5 milijona evrov. Shema MR+ je usmerjena h generaciji mlajših mentoric in mentorjev od 11 do 17 let po končanem doktoratu.

Primož Ziherl

Sledila je predaja nagrad skupaj z utemeljitvami izbora ter prikazom kratkih videov, v katerih so predlagatelji na kratko opisali izkušnje s svojimi mentorji. Zmagovalec, prof. dr. Ziherl, je v zahvalnem govoru opisal sodelovanje s predlagateljem, nekdanjim študentom dr. Matejem Krajncem, trenutno postdoktorskim raziskovalcem na Univerzi Princeton v ZDA. Z dr. Krajncem sta začela sodelovati že v času dodiplomskega študija, ko je dr. Krajnc prišel k prof. dr. Ziherlu z izjemno zahtevnim problemom, ki ga do tedaj še nihče ni uspel rešiti; mentor se je zbal, da je zaradi tega študenta izgubil. K sreči dr. Krajnca to ni ustavilo in se je vrnil v skupino prof. dr. Ziherla; skupaj sta rešila problem, dr. Krajnc je nadaljeval doktorski študij pod njegovim mentorstvom in ga uspešno zaključil, sedaj pa ohranjata raziskovalno povezavo na osi Princeton-IJS. Prof. dr. Ziherl je ob tem izpostavil še zelo dober odnos s svojim mentorirancem.

Slavnostno podelitev sta povezovala novinar in etnolog dr. Ambrož Kvartič ter matematik in stand-up komik asist. dr. Uroš Kuzman, ki sta program prireditve popestrila s šalami na račun akademskega vsakdanjika, predvsem življenja doktorskih študentov, ki sta ga jedrnato povzela v zaključni avtorski pesmi. Za glasbeno spremljavo programa je poskrbel akustični duo Jasmine Café. Prireditve se je udeležilo približno 60 gostov.

Za pomoč pri dogodku se iskreno zahvaljujemo ARRS in FE UL!

> > Foto galerija in medijske objave

> > Utemeljitev izbire petih finalistov