Avtor: Emanuele Storti
Prevod: Tea Romih

Ponedeljek, 2. 7. 2018
Rue d’Egmont 11, 1000 Bruselj, Belgija

Evropski svèt doktorskih kandidatov in mladih raziskovalcev (European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers – Eurodoc), zveza nacionalnih združenj, ki širom Evrope zastopajo več kot milijon raziskovalcev na začetku kariere, poziva vse poslance Evropskega parlamenta, da v četrtek, 5. julija 2018, glasujejo PROTI predlogu Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu [2016/0280(COD)].

Eurodoc v svojem odprtem pismu Evropskemu parlamentu v zvezi z direktivo o avtorskih pravicah [en, sl] izraža močno zaskrbljenost glede 3., 11. in 13. člena, ki neutemeljeno omejujejo besedilno in podatkovno rudarjenje v avtorskopravno zaščitenih delih, pretirano razširjajo pravice založnikov tiskovin do spletne uporabe tiskanih vsebin ter vsiljujejo obvezne zahteve po avtorizaciji ali samodejnem filtriranju vsebin pred nalaganjem na splet.

»Močno verjamemo, da bo direktiva o avtorskih pravicah v sedanji obliki ne le resno zavrla prehod v odprto znanost, temveč tudi otežila raziskave in inovacije v Evropi,« je izjavil predsednik Eurodoc-a Gareth O’Neill. »To bo vodilo do škodljivih omejitev temeljnih pravic do informacijske svobode ter močno omejilo dostop do raziskovalnih podatkov in publikacij v Evropi.«

Eurodoc pozdravlja direktivo o avtorskih pravicah kot prizadevanje za širši dostop do vsebin in izboljšano zakonodajo v zvezi z avtorskimi pravicami, posebej osredotočeno na pravice ustvarjalcev vsebin ter imetnikov avtorskih pravic. Predlog direktive je žal še vedno nezadovoljiv, zato naprošamo vse poslance Evropskega parlamenta, naj glasujejo PROTI in s tem vsem zainteresiranim stranem omogočijo več časa za resno razpravo o problematičnih členih direktive.

>>Eurodoc Open Letter to European Parliament on Copyright Directive
>>Odprto pismo Evropskemu parlamentu v zvezi z direktivo o avtorskih pravicah

***

Odprto pismo je v celoti objavil portal Tromba, povzela pa sta ga tudi časnik Dnevnik in Slovenska tiskovna agencija. Dr. Tea Romih je pismo preoblikovala v prispevek za portal Kvarkadabra.