V društvu Mlada akademija smo letos že desetič zapored podelili nagrado Mentor leta. Prireditev je potekala v torek, 19. 3. 2018, v Kristalni dvorani predsedniške palače pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, Boruta Pahorja. Petčlanska komisija je za Mentorico leta 2018 izbrala prof. dr. Barbaro Koroušić Seljak z Instituta “Jožef Stefan”. Med 50 nominiranimi mentorji in mentoricami so bili med finalisti še prof. dr. Gorazd Meško (Fakulteta za varnostne vede, Univerza v Mariboru), prof. dr. Matej Vesenjak (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru), doc. dr. Meta Virant-Doberlet (Nacionalni inštitut za biologijo) in prof. dr. (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar (dekanja Fakultete za zdravstvene vede, Univerza v Mariboru).

 

Prejemniki nagrade Mentor leta 2018

 

Prejemniki nagrade Mentor leta 2018: doc. dr. Meta Virant-Doberlet; prevzemnik nagrade za prof. dr. Gorazda Meška, izr. prof. dr. Andrej Sotlar; prof. dr. (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar; prevzemnik nagrade za prof. dr. Mateja Vesenjaka, Nejc Novak; in mentorica leta 2018, prof. dr. Barbara Koroušić Seljak, s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, Urško Slapšak, dr. Józsefom Györkösom in prof. dr. Jernejem Pikalom. (Foto: Nina Lozej)

 

Po uvodnem nagovoru predsednice društva Mlada akademija, Urške Slapšak, je besedo prevzel direktor ARRS, dr. József Györkös. Oba sta poudarila, da je namen dogodka Mentor leta promocija in širjenje dobrih mentorskih praks ter počastitev odličnih mentorjev. S tem bi radi poudarili, kako velik vpliv ima mentor na osebno in karierno pot mentoriranca, saj predstavlja ključen člen znanj, idej, zaupanja, spoštovanja in strasti, s čimer vodi in spodbuja doktorskega kandidata, mu omogoča osebni razvoj in napredek na vseh področjih, tudi izven akademske in raziskovalne sfere. Kot je v nadaljevanju omenil dr. Anže Županič, bivši predsednik takrat še DRMS, je ideja za začetek podeljevanja nagrade Mentor leta pravzaprav izhajala iz slabih mentorskih praks. V društvo so prejeli sporočila dveh doktorskih študentov, ki sta bila s svojima mentorjema v slabih odnosih. Slabe mentorske prakse in slabi pogoji dela lahko pustijo globoke brazgotine in močno zaznamujejo nekatere mlade na začetku kariere. Zato so se takrat odločili, da je treba nagraditi dobre mentorje in mentorice, ki so s svojim delom lahko vzor tudi svojim sodelavcem in kolegom.

Sledila je predaja nagrad skupaj z utemeljitvami izbora. Mentorica leta 2018, prof. dr. Barbara Koroušić Seljak, je priznala, da je zelo ganjena in počaščena ob prejemu nagrade in hkrati vesela, ker je dobila potrditev za svoje delo. Priznala je, da ima delo s študenti zelo rada. Mentorico je nominiral nekdanji doktorski študent dr. Tome Eftimov, ki je svojo mentorico poimenoval kar “življenjska mentorica” in ji je izredno hvaležen za vse, kar je zanj naredila. Dr. Eftimov je trenutno na podoktorskem izobraževanju na Univerzi Stanford in se tako prireditve žal ni mogel udeležiti. Je pa v ta namen in kot zahvalo mentorici posnel video.

Slavnostno podelitev je povezovala Maja Ratej, novinarka na Valu 202. Za glasbeno spremljavo programa je poskrbel godalni kvartet Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Prireditve se je udeležilo približno 120 gostov. Po zaključku je sledilo neformalno druženje v Stekleni dvorani.

 >>Fotogalerija

>>Utemeljitve izbora