Podelitev nagrade Mentor leta z okroglo mizo je znova postavila nove mejnike. Po lanskoletnem pokroviteljstvu predsednika države smo tokrat dogodek izpeljali v živo prek spleta in s tem omogočili varen ter neposreden ogled prireditve več kot dvestotim gledalcem. Izmed več kot petdesetih nominirancev s strani več kot sedemdesetih predlagateljev je po mnenju petčlanske komisije Mentorica leta postala prof. dr. Kristina Sepčić, ki ji kot glavni organizatorji čestitamo. Postala pa je tudi ime tedna na Valu 202.

V soorganizaciji Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) ter v partnerstvu s podjetjem InstaText smo letošnjo svečano prireditev prestavili v spletno obliko, in sicer s pomočjo voditeljice Renate Dacinger, ki je prejemnica nagrade Združenja britanskih znanstvenih novinarjev v kategoriji TV/video in prvi obraz oddaje Ugriznimo znanost na RTV Slovenija, z osveženo grafično podobo, a še vedno z že uveljavljenimi kipci, ki jih nagrajenci prejmejo. Finalisti za nagrado Mentor leta 2019 so bili poleg velike zmagovalke prof. dr. Kristina Sepčić tudi prof. dr. Andreja Istenič Starčič (PeF UP), prof. dr. Matej Kristan (FRI UL), prof. dr. Tomaž Prosen (FMF UL) in prof. dr. Robert Roškar (FFA UL).

Tokratna podelitev nagrad se je pričela z uvodnim pozdravom predsednice društva Mlada akademije dr. Tee Romih, ki je izpostavila, da v slovenskem visokošolskem prostoru deluje veliko odličnih mentoric in mentorjev, kar prepoznavajo njihovi mentoriranci in mentoriranke in jim skozi nominacijo za nagrado Mentor leta izrekajo zasluženo priznanje. V imenu ARRS je zbrane nagovorila dr. Lidija Tičar Padar in v kontekstu prireditve izpostavila pomen dobrih mentorskih praks, ki so ključne za uspešen razvoj mladih znanstvenikov. Predsednica komisije za podelitev nagrade Mentor leta 2019 Matja Zalar je poudarila, da imata mentor ali mentorica ključno vlogo pri razvoju nadobudnega študenta oz. študentke v samostojnega raziskovalca oz. raziskovalko. Mentor oz. mentorice je namreč tista oseba, ki s svojim delom, znanjem, idejami in strastjo vodi doktorskega kandidata oz. kandidatko ter spodbuja njegovo oz. njeno kreativnost ter mu oz. ji omogoča napredek na vseh področjih, tudi izven raziskovalne sfere. Po uvodnih pozdravih je sledila predstavitev nominirancev, ki so jo v obliki kratkega video prispevka pripravili vsi predlagatelji (dr. Maja Lebeničnik, Alan Lukežič, dr. Lenart Zadnik, Žane Temova Rakuša, Anastasija Panevska).

Podelitvi nagrad je sledil pogovor z mentorico leta prof. dr. Kristina Sepčić, ki je bila za to nagrado predlagana že šestkrat, kar je velika pohvala njenemu dolgoletnemu izjemnemu mentorskemu delu. Prof. dr. Kristina Sepčič daje svojim študentom svobodo, da razvijejo svoje lastne ideje, hkrati pa jih pri raziskovanju vseskozi podpira in jih s svojimi strokovnimi nasveti usmerja v najbolj smiselno in perspektivno smer. Komisijo za podelitev nagrade je prepričal tudi odnos med mentorico in študentko ter globoko spoštovanje med njima, saj je z načinom dela mentorica uspela ustvariti produktivno delovno okolje, v katerem se je študentka predlagateljica (Anastasija Panevska) razvila v uspešno in samostojno znanstvenico. Njuno sodelovanje je obrodilo več odmevih dosežkov, za katere sta prejeli več nagrad.

Po zaključku svečane podelitve se je spletna prireditev nadaljevala s sklepno okroglo mizo Dober odnos mentor – študent je ključ do uspeha: kaj, če temu ni tako? Gostje okrogle mize so bili Matejka Ahčin, kontaktna oseba ARRS za področje mladih raziskovalcev, prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, predstojnica Doktorske šole Univerze v Ljubljani, prof. dr. Zoran Ren, prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, prof. dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, prof. dr. Boris Žemva, bivši prodekan za študijske zadeve Mednarodne podiplomske šole IJS in Mentor leta 2012 ter Mentorica leta 2019 prof. dr. Kristina Sepčić.

K ogledu posnetka okrogle mize in celotne celotne prireditve, ki je dostopen na Youtube profilu Mlada akademija: https://www.youtube.com/watch?v=5ksFpWuUat4, ste lepo vabljeni.

>> Ime tedna na Valu 202
>> Klic za vloge
>> Veliki finalisti
>> Utemeljitve izbora