Iniciativa za znanost v Evropi (Initiative for Science in Europe, ISE), neodvisno združenje različnih akademskih in raziskovalnih organizacij, med katerimi je tudi Eurodoc (več o članih ISE), je junija letos oblikovala manifest za raziskovalke in raziskovalce na začetku kariere, ki prepoznava neugodne delovne razmere na zgodnjih stopnjah raziskovalne kariere in poziva k vzdržnemu financiranju, spremembi vrednotenja raziskovalne dejavnosti, izboljšanju akademske kulture ter izboljšanju prehodnosti iz akademske sfere v druge sektorje, kot so industrija, javni sektor in nevladne organizacije.

Manifest je rezultat 4. konference Gago o evropski znanstveni politiki, ki je 13. junija 2022 v Bruslju gostila raziskovalne organizacije, oblikovalce politik in predstavnike združenj raziskovalcev na začetku kariere. Organizirali so jo Centre national de la recherche scientifique (Francija), Ciência Viva (Portugalska) in ISE ob podpori francoskega predsedstva Svetu Evropske unije. Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel je izrazila podporo manifestu s pisnim sporočilom udeležencem konference, med katerimi sta bila tudi Jean-Pierre Bourguignon in Manuel Heitor, nekdanji portugalski minister za raziskave.

Pri pripravi manifesta so poleg Jean-Pierra Bourguignona, Manuela Heitorja, ISE in Ciêncie Vive sodelovali še Young Academy of Europe, Marie Curie Alumni Association, Eurodoc, European Public Health Association – next generation, Centre national de la recherche cientifique, European League of Research Universities, National Association of Researchers in Science and Technology of Portugal (ANICT), National Junior Faculty of Sweden in Junior Faculty Steering Group Inštituta Karolinska.

Manifest poziva k:

  1. vseevropskemu monitoringu položaja raziskovalk in raziskovalcev na začetku kariere,
  2. izboljšanju kariernih možnosti in delovnih pogojev v raziskovalnih organizacijah (research-performing organisations, RPO), raziskovalnih in tehnoloških organizacijah (research and technology organisations, RTO) in visokošolskih ustanovah (higher education institutions, HEI),
  3. krepitvi kariernega potenciala v tretjem sektorju, vključno z nevladnimi organizacijami in javnim sektorjem,
  4. sodelovanju nacionalnih agencij za financiranje raziskovalne dejavnosti z Evropsko komisijo.

Oktobra smo manifest, ki si ga lahko ogledate tukaj, podpisali tudi v Mladi akademiji.