Naše krovno združenje Eurodoc je 7. in 8. junija 2023 organiziralo hibridno letno konferenco v Uppsali na Švedskem. Na konferenci, katere tema je bila letos »trajnostna akademija«, so potekale številne panelne razprave o prekarnosti zaposlitev, vrednotenju raziskovalne dejavnosti, trajnosti akademskega okolja, izobraževanju doktorandov, kariernih priložnostih, akademski svobodi in dušenem zdravju. Vse razprave so na voljo za kasnejši ogled na Eurodocovem Youtube kanalu.

Po konferenci je Eurodoc 9. in 10. julija 2023 izvedel letno volilno skupščino (Annual General Meeting), tudi letos v hibridni obliki z udeleženci tako v živo v Uppsali kot na spletu. Iz Društva Mlada akademija sta se skupščine udeležila naša člana Tinca Lukan in dr. Sebastian Dahle. Delegati iz različnih nacionalnih združenj so razpravljali o letnem in finančnem poročilu preteklega obdobja ter o načrtu dela za naprej. Pri tem so določili tudi finančni okvir, članstvo ter podrobne letne cilje združenja Eurodoc. Področje dela, ki bi mu bilo treba v prihodnjem mandatu nameniti več pozornosti, je računovodstvo. Poleg tega Eurodoc načrtuje veliko aktivnosti na področju vrednotenja raziskovalne dejavnosti (prek koalicije CoARA, kjer Eurodoc vodi delovno skupino) ter trajnostne karierne poti.

Srečanje so zaznamovale tudi volitve novih članov v upravni odbor, sekretariat in svetovalni odbor. Novoizvoljeni predsednik je prostal prav naš Sebastian. Ponosni smo, da je bila kot so-koordinatorica delovne skupine za odprto znanost ponovno izvoljena tudi naša članica Maja Dolinar. Eurodocu in novoizvoljenima članoma iskreno čestitamo ter jim želimo uspešno delo v prihodnjem mandatu!