Simpozij "Znanost in njeni pogoji" - oktober 2018

Mladi raziskovalci, zaposleni na ZRC SAZU, so 25. in 26. 10. 2018 organizirali 6. simpozij mladih raziskovalk in raziskovalcev na začetku znanstvene poti z naslovom “Znanost in njeni pogoji”, ki je potekal na Raziskovalni postaji Barje. Udeležili sta se ga Urška Slapšak, predsednica Mlade akademije, in dr. Tea Romih, članica UO.

Urška Slapšak je sodelovala v četrtkovem pogovoru “Pravni vidiki raziskovalne dejavnosti” skupaj z Boštjanom Nedohom z ZRC SAZU, Tea Romih pa v petek na okrogli mizi z naslovom “O raziskovanju in duševnem zdravju” skupaj z dr. Lilijano Šprah, predstojnico Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU, in Juretom Capudrom, psihoterapevtom z Inštituta Zajčja luknja.

Dr. Lilijana Šprah se je tematike dotaknila s teoretične plati: povedala je, kaj so motnje razpoloženja, kdo je dovzeten zanje ter zakaj so v zadnjem času v porastu. Jure Capuder je predstavil osebni pogled na paciente, s katerimi se ukvarja, nekaj anekdot iz prakse ter svojo izkušnjo z izgorelostjo, s katero se je srečal tekom doktorskega študija. Tea Romih je razložila ozadnje svojih prispevkov na Kvarkadabri in Metini listi, predstavila nekaj statističnih raziskav glede duševnega zdravja doktorskih študentov v Evropi, razloge, zakaj je doktorski študij tako obremenjujoč, ter nekaj svojih izkušenj. Omenila je tudi dejavnost delovne skupine za duševno zdravje evropskega združenja Eurodoc, katerega članica je Mlada akademija. Pogovor je posnel Radio Študent. ki je pripravil tudi kratko predstavitev simpozija, v kateri je opisal prispevke Mlade akademije.