Mariya Gabriel, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, ter Blaženka Divjak, hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje, sta kot eno izmed prioritet hrvaškega predsedovanja EU zastavili preprečevanje bega možganov iz držav Srednje, Vzhodne in Južne Evrope. Portal Research Professional News je Mlado akademijo ob tej priložnosti prosil za komentar trenutne situacije, še posebej v luči nedavnega predloga komisarke Gabriel, da bi kot ukrep za preprečevanje bega možganov iz raziskovalno manj privlačnih držav po vsej Evropi poenotili plače štipendistov sheme Marie Curie.

V imenu Mlade akademije je za portal dal izjavo podpredsednik dr. Matic Lozinšek, ki je poudaril, da je pri izbiri raziskovalnega okolja kakovostna infrastruktura mnogo pomembnejši dejavnik kot višina plače. Kot primer dobre prakse v tem delu Evropje je izpostavil tudi nedavno vzpostavljeni Program Aleša Debeljaka za povezovanje slovenskega znanja in inovacij. Polno besedilo članka si lahko preberete tu: [PDF]

Research Professional News je novičarska stran mednarodne spletne baze Research Professional, ki objavlja obvestila o razpisih za financiranje raziskovalne dejavnosti. V Sloveniji je v mrežo Research Professional vključena Univerza v Ljubljani.