Iniciativa za znanost v Evropi (Initiative for Science in Europe, ISE), neodvisno združenje različnih akademskih in raziskovalnih organizacij, med katerimi je tudi Eurodoc (več o članih ISE), je februarja letos sprožilo peticijo za bolj ambiciozno dodelitev sredstev naslednjemu okvirnemu raziskovalnemu program EU, Obzorju Evropa (2021–2027). Temu je botrovala odločitev Evropske komisije junija 2019, da aprilski predlog proračuna za Obzorje Evropa v višini 120 milijard evrov, ki ga je podal Evropski parlament, zniža na 94,1 milijard evrov.

Evropski parlament je o proračunu EU za obdobje 2021–2027 ponovno zasedal 20. in 21. februarja letos, a ni dosegel soglasja. Nekatere države članice na čelu s Francijo namreč zavzeto branijo kmetijske subvencije, medtem ko druge, npr. Madžarska, najvišji pomen pripisujejo kohezijskim skladom, ki so namenjeni zmanjšanju razvojnih razlik med državami članicami. Tako imenovane »varčne 4« članice – Nizozemska, Danska, Avstrija in Švedska – napovedujejo veto na vsak predlog proračuna, ki bi presegel 1% bruto nacionalnega dohodka. Nasproti jim stoji 17 držav članic iz Srednje, Vzhodne in Južne Evrope, ki zagovarjajo proračun v vrednosti 1.3% bruto nacionalnega dohodka. Zapletena pogajanja je potrebno razumeti v kontekstu brexita, saj je odhod Velike Britanije v proračunu EU pustil primanjkljaj v vrednosti 60–75 milijard evrov. Najnovejši predlog Evropske komisije je tako znašal 1134,5 milijarde evrov za skupni proračun in 83,5 milijarde evrov za Obzorje Evropa (brez dela, posvečenega programu InvestEU).

V odsotnosti soglasja med voditelji držav članic in pričakovanju nadaljnjih pogajanj med Brusljem in Londonom raste zaskrbljenost, da bo prihodnje leto prišlo do zamika pričetka programov Obzorje Evropa in Erasmus+. Da bi proračun stopil v veljavo januarja 2021, morajo države članice EU doseči soglasje o njem že mnogo pred koncem letošnjega leta, da se bo lahko še pravočasno uvrstil na glasovanje v Evropskem parlamentu. Evropski svet naj bi razglasil datum za nova pogajanja o proračunu EU do konca marca. Zaradi trenutne epidemije COVID-19 in njenega vpliva na gospodarstvo držav članic sta tako datum pogajanja kot končna odločitev o višini proračuna negotova.

V zadnjih dneh so tako Evropska komisija kot nacionalne vlade nekaterih držav članic dale močan signal, da morajo raziskave in razvoj ostati ena izmed prioritet prihodnjega razvoja EU. Evropska komisija je že dala na razpolago 137,5 milijona evrov za raziskovalne projekte na področju diagnostike in zdravljenja COVID-19 ter cepiva proti virusu SARS-CoV-19, napoveduje pa tudi dodatnih 164 milijonov evrov za zagonska, mala in srednja podjetja z inovativnimi rešitvami za spopad z epidemijo. Hkrati so dodatna sredstva za raziskave COVID-19 namenile Nemčija (145 milijonov evrov), Španija (30 milijonov evrov) in Francija (58-milijonski krizni paket in obljuba o zvišanju proračunskih sredstev za znanost za 5 milijard evrov v naslednjih 10 letih).

Tudi Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino, je v intervjuju 19. marca 2020 poudarila, da so raziskave in razvoj ključne za spopad s trenutno krizo, in pozvala vse države članice, naj se čim prej sporazumejo o prihodnjem proračunu ter Obzorju Evropa dodelijo ambiciozen delež sredstev. Samo tako bo EU lahko nadaljevala s financiranjem raziskovalnih projektov, vključno z razvojem novih zdravil, cepiva in drugih tehnologij, potrebnih za zajezitev epidemije COVID-19.

Peticija ISE je do sedaj zbrala podpise več kot 3800 posameznikov in več kot 110 organizacij. Med najuglednejšimi podpisniki peticije so EMBO, EPS, EPSO, EERA, EASSH, YERUN, LERU, The Guild in Skupina Coimbra. Svoj podpis smo dodali tudi v Mladi akademiji.

Mlada akademija poziva vse, ki menite, da so raziskave in razvoj ključnega pomena za družbeni napredek v EU in Sloveniji, da se pridružite podpisnikom peticije. Raziskovalna skupnost lahko samo s skupnim prizadevanjem naslovi nacionalne vlade in jih pozove, naj ohranijo ambiciozen proračun za Obzorje Evropa ter se čim prej sporazumejo o začetku financiranja.

[Nazadnje spremenjeno: 25. 3. 2020]