Novice / News

Redna skupščina društva 2022 (hibridno)

Redna skupščina društva 2022 (hibridno)

V ponedeljek, 5. 12. 2022, bo od 18:00 do predvidoma 20:00 (po CET) potekala redna skupščina društva v hibridni obliki. Fizični del bo potekal v sejni sobi Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani (Trg republike 3), spletni del pa prek platforme Zoom. Na skupščini bomo izvedli izredne volitve za člane upravnega odbora in nadzornega sveta, ki so odstopili sredi mandata. Glasovali bomo tudi o spremembah statuta. Dodatne točke dnevnega reda lahko najkasneje en teden pred dogodkom, to je do ponedeljka, 28. 11. 2022, skupaj z gradivom in predlogi sklepov pošljete na info@mladaakademija.si.

več...
Mlada akademija se je pridružila koaliciji CoARA

Mlada akademija se je pridružila koaliciji CoARA

Science Europe je julija letos v sodelovanju z European University Association in dr. Karen Stroobants ter ob podpori Evropske komisije pripravila dogovor o reformi vrednotenja raziskovalne dejavnosti. Na podlagi tega dokumenta je nastala koalicija CoARA, v katero se lahko vključijo različne raziskovalne organizacije, vključno z univerzami, infrastrukturnimi organizacijami, knjižnicami, raziskovalnimi združenji, agencijami za financiranje raziskovalne dejavnosti ter relevantnimi nevladnimi organizacijami. V Mladi akademiji smo se koaliciji CoARA pridružili oktobra. Sklic ustanovitvene skupščine je predviden za 1. 12. 2022.

več...
Mlada akademija podpira manifest ISE o raziskovalkah in raziskovalcih na začetku kariere

Mlada akademija podpira manifest ISE o raziskovalkah in raziskovalcih na začetku kariere

Initiative for Science in Europe (ISE) je junija letos oblikovala manifest za raziskovalke in raziskovalce na začetku kariere, ki prepoznava neugodne delovne razmere na zgodnjih stopnjah raziskovalne kariere in poziva k vzdržnemu financiranju, spremembi vrednotenja raziskovalne dejavnosti, izboljšanju akademske kulture ter izboljšanju prehodnosti iz akademske sfere v druge sektorje, kot so industrija, javni sektor in nevladne organizacije. Podpisali smo ga tudi v Mladi akademiji.

več...
Sebastian Dahle podal izjavo za revijo Nature

Sebastian Dahle podal izjavo za revijo Nature

Sebastian Dahle, aktualni podpredsednik našega krovnega združenja Eurodoc, je oktobra za revijo Nature podal izjavo o manifestu za raziskovalke in raziskovalce na začetku kariere, ki ga je pripravila Initiative for Science in Europe. Manifest prepoznava neugodne delovne razmere na zgodnjih stopnjah raziskovalne kariere in poziva k vzdržnemu financiranju, spremembi vrednotenja raziskovalne dejavnosti, izboljšanju akademske kulture ter izboljšanju prehodnosti iz akademske sfere v druge sektorje, kot so industrija, javni sektor in nevladne organizacije.

več...
Hibridni dogodek: Odprta znanost 2022 –  z odprtostjo do boljših raziskav | Hybrid event: Open Science 2022 – Openness to Better Research

Hibridni dogodek: Odprta znanost 2022 – z odprtostjo do boljših raziskav | Hybrid event: Open Science 2022 – Openness to Better Research

Po dveh virtualnih izvedbah se v Mladi akademiji vračamo k organizaciji prireditve Odprta znanost v živo oziroma v hibridni obliki. Tudi letos, že peto leto zapored, v sodelovanju z MIZŠ v okviru Meseca znanosti. Prireditev bo potekala v četrtek, 27. oktobra 2022, od 13. do 18. ure v Veliki dvorani MIZŠ. Za udeležbo v živo je obvezna registracija prek Eventbrite, preko spleta pa boste dogodek lahko spremljali na našem YouTube kanalu.

več...