Mlada akademija – Delovna skupina za duševno zdravje

Ekipa – Kdo smo in kaj je naš namen?

Delovna skupina Mlade akademije za duševno zdravje smo mladi raziskovalci na začetku kariere, ki si prizadevamo k zagotavljanju boljšega duševnega zdravja raziskovalcev in se zavzemamo za boljšo ozaveščenost javnosti glede duševnega zdravja v akademski sferi. Tematika duševnega zdravja je med raziskovalci izjemnega pomena, saj vpliva na odnose med mentorji in raziskovalci, produktivnost pri delu, pa tudi na vse aspekte osebnega življenja. Kot mladi raziskovalci z veliko osebnimi izkušnjami si zato zelimo pomagati, ozaveščati in opozarjati na individualni in tudi inštitucionalni ravni.

Da skrije vsebino prvega itema

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Jana

Sem Jana in sem članica delovne skupine za duševno zdravje Mlade akademije. Zanima me področje duševnega zdravja, predvsem pri mladih raziskovalcih in internacionalnih študentih ter promocija znanosti v šplosni javnosti. Ker sem doktorski študij opravljala na inštitutu Maxa Plancka za molekularno fiziologijo rastlin v Nemčiji in na Univerzi v Melbournu v Avstraliji, sem imela priložnost videti več različnih praks mentoriranja, pa tudi stisk doktorskih študentov, ki so skoraj univerzalne. Prav tako sem imela možnost izkusiti strukturiran doktorski program, ki bi ga priporočala vsakemu, ki se želi podati na pot doktorata.  Zato sem se odločila deliti svoje izkušnje in sodelovati pri Mladi Akademiji, aktivna pa sem tudi v društvu Scholar Minds Berlin, katerega glavni cilji so opozarjanje javnosti na duševne stiske mladih raziskovalcev in posredna ter neposredna pomoč doktorandom s pomočjo spletne strani in organizacijo delavnic ter predavanj na temo duševnega zdravja in izzivov v akademskem svetu. Moja želja je, da bi vsak doktorski študent lahko razvijal svojo radovendost in potencial v vzpodbudnem in razumevajočem okolju.

Ivana

Moje ime je Ivana in prihajam iz Makedonije. Leta 2011 sem se vpisala na doktorski študij biomedicine na MF UL. Vpis na doktorski študij je bil povod za mojo selitev v Slovenijo. Zame je doktorat bil več kot pridobitev najvišje izobrazbe, bil je življenjska šola potrpežljivosti, prilagajanja, odrekanja in postavljanja prioritet. Sem članica delovne skupine za duševno zdravje, saj po 10 letih v raziskovanju in akademski sferi lahko rečem, da je ta aspekt pogosto spregledan. Akademski svet ne posveča dovolj pozornosti duševnim težavam in stiskam s katerimi se mladi soočajo, kot tudi ne skrbi za uravnoteženost strokovnega in zasebnega življenja raziskovalcev. Menim, da bi trud, ki ga Mlada Akademija vlaga na tem področju, lahko prispeval k izboljšanju stanja raziskovalcev.

Matja

Sem Matja in sem vodja delovne skupine za duševno zdravje Mlade akademije, njena predstavnica v delovni skupini za duševno zdravje znotraj EURODOC-a in članica upravnega odbora MA. Zadnja tri leta sem sodelovala tudi pri organizaciji Mentorja leta kot predsednica in članica ocenjevalne komisije. Zanima me predvsem področje duševnega zdravja, še posebno vpliv hierarhičnih odnosov na delovnem mestu na duševno zdravje raziskovalcev na začetku kariere. S svojim delovanjem znotraj Mlade Akademije se ukvarjam predvsem z ozaveščanjem o pomenu duševnega zdravja v akademskem svetu tako pri raziskovalcih kot institucijah ter si preko dialoga z raziskovalnimi institucijami prizadevam za sistemske spremembe za uvedbo dodatnih izobraževanj in podpore raziskovalcem tudi na področju duševnega zdravja. Trenutno sem podoktorska raziskovalka na področju biokemijskega inžinirstva na Univerzi v Manchestru.

Urška

Po končanem študiju Biokemije sem se vpisala na doktorat programa Kemijske znanosti, ki sem ga zaključila leta 2019. V času doktorskega študija sem predsedovala Mladi akademiji in se aktivno ukvarjala s področjem mentoriranja, dobrih mentorskih praks in naslavljala izzive s katerim se soočajo doktorski študentje in tudi mentorji tekom doktorskega študija. Doktorski študij je bil poln izzivov, osebnih, kariernih in življenjskih, kot tudi spoznanj in lekcij. Po doktoratu sem si vzela pol leta časa za razmislek o nadaljevanju kariere, predvsem pa, da sem si nabrala moči in poiskala motivacijo za nove izzive. Kariero sem nadaljevala na Inštitutu za biokemijo, MF, kjer sem v krogu vzpodbudnih sodelavcev spoznala nova področja znanosti in dela ter razširila svoje znanje. Karierna pot me je nato zanesla v gospodarstvo, kjer sedaj pilim svoje veščine in nadgrajujem znanje. Od leta 2020 s skupino nadobudnih raziskovalcev z različnih vetrov aktivno naslavljamo pomen duševnega zdravja pri mladih v znanstveno-raziskovalnem svetu kot tudi širše. Skupaj so nas prinesle osebne izkušnje, iz katerih tudi sama črpam ideje in moč za proaktivno naslavljanje stigmatiziranih tem, iskanje rešitev, oporo in veščin, ki nam bodo v pomoč še naprej v življenju.

Hobiji: narava, hribi, plezanje, druženje s prijatelji, branje, proaktivno naslavljanje aktualnih problematik mladih v znanosti in akademskem svetu.

Davor

Sem diplomirani biokemik in doktor znanosti. Tekom svojega življenja sem na svojevrsten in včasih težek način ugotovil kako pomembno je ločiti zasebno od profesionalnega in še pomembneje – kako ključno je, da se imamo radi. Večni borec proti notranjemu kritiku (ki je na redni bazi tudi močnejši), strastni pek kruha, ljubitelj fantazijskih knjig in oseba, ki si rada postavlja cilje in se nato prepriča, da so nemogoči. Ljubitelj oblakov, ptičjega petja in dežja. Strasten gledalec filmov in serij ter večno prokrastinirajoči pisec knjig. Kadar skozi džunglo ovir, ki si jih lastnoročno rad postavljam, zasije moj karakter, me definira dobrota, uvidevnost, premišljenost, spravljivost in igrivost.

Skupini za promocijo duševnega zdravja v akademskem svetu in širše sem se pridružil, ker si želim, da bi se vsaka oseba počutila varno in sprejeto, kjerkoli se gibamo in delujemo. Verjamem v socialno in čustveno inteligenco zato mnogo stvari, ki jih delam “za dušo” delam z mislijo, da že ali pa še bom na nek način pomagal tistim, ki se počutijo same. Povsem nesprejemljivo je, da se včasih že zaradi nekaj izredno nam osnovnega in v svojem bistvu nespremenljivega, počutimo v določenem okolju slabo oziroma še huje, nam to povzroča hude stiske. Še bolj nesprejemljivo je, da pogosto delujemo v okolju, ki tega ali ne priznava, temu ne pripisuje pomembnosti ali pa znakov tvoje stiske ne prepoznava. Odogovornost vseh nas je, da vlagamo v duševno zdravje nas samih, našega okolja in naših sodelavcev. In točno to je dolgoročna vizija tako mene kot naše delovne skupine. Rast in razvoj naše duševnosti.

Glavne aktivnosti – S čim se ukvarjamo?

Organiziramo dogodke, ki naslavljajo in seznanjajo mlade raziskovalce o pomenu duševnega zdravja, poudarjajo pomen skrbi za psiho-fizično zdravje, opozarjajo na nujnost destigmatizacije tega področja in izpostavljajo pomoč, ki je že dostopna v Sloveniji. Ti dogodki so brezplačni in na voljo vsem, tako slovenskim kot tujim raziskovalcem v Sloveniji. Hkrati pripravljamo anketo o duševnem zdravju mladih raziskovalcev v Sloveniji, ki nam bo pomagala pri razjasnjenju potreb raziskovalcev in prilagajanju našega programa.

Napovedani dogodki
 • November 2022 – Doktorat – kako pa ti definiraš uspeh?
Pretekli dogodki
 • Marec 2022 – Štirje stebri ravnotežja – misli, telo, vedenje, čustva (link)
 • 4. 11. 2021 – Doktorat – kako pa ti definiraš uspeh? (link)
 • 3.-5. 3. 2021 – Pomen duševnega zdravja doktorskih študentov in raziskovalcev na začetku kariere (link)

Mlada akademija je pridruženi partner projekta OMRA.

Program OMRA - Z večjo pismenostjo o duševnem zdravju do obvladovanja motenj razpoloženja

Kontakti za pomoč v stiski

Ob nujnih in za življenje ter zdravje ogrožajočih stanjih poiščite pomoč v urgentnih centrih ali pokličite nujno medicinsko pomoč na 112.

Telefoni za pomoč v stiski

Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/dan, vsak dan). Klic je brezplačen.

Da skrije vsebino prvega itema

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Internet kot podporni medij ob duševni stiski – Uporabne povezave
 • Over.Net – spletni portal na temo zdravja, duševnega zdravja in drugih področjih www.med.over.net.
 • NeBojSe – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM nebojse.si.
 • Spletna postaja za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo zivziv.si.
 • Društvo SOS – online podporna skupinain druge oblike pomoči.
 • OMRA – inovativen program, v katerem boste pridobili odgovore na številna vprašanja o motnjah, povezanih s stresom in o motnjah razpoloženja, kamor spadajo tudi depresija, anksiozne motnje in bipolarna motnja razpoloženja. Program je namenjen tako tistim, ki se soočajo s težavami, kot njihovim svojcem ter širši zainteresirani, tudi strokovni javnosti. Več na: https://www.omra.si/.
 • Program MIRA je Nacionalni program duševnega zdravja, ki kot prvi strateški dokument v Republiki Sloveniji celovito naslavlja in ureja področje duševnega zdravja. Program povezuje obstoječe ter dodaja nove službe in strukture ter tako odgovarja na potrebe ljudi na področju duševnega zdravja. Glavni poudarki programa so krepitev  duševnega zdravja ter preprečevanje in celostna obravnava duševnih motenj. S tem namenom povezuje službe vseh odgovornih sektorjev, torej zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in šolstva. https://www.zadusevnozdravje.si/
 • Kampanja Nisi okej? Povej naprej. je prva nacionalna kampanja proti stigmatizaciji duševnega zdravja v Sloveniji. Glavni cilj kampanje je zmanjšati stopnjo stigme duševnega zdravja in spodbuditi ljudi k iskanju pomoči. https://nisiokejpovejnaprej.si/