V Društvu Mlada akademija smo prejšnjo sredo, 26. maja 2021, z velikim navdušenjem in ponosom že dvanajstič zapored podelili nagrado Mentor leta. Podelitev je letos ponovno potekala v živo prek spleta, s čimer smo omogočili varen in neposreden ogled prireditve več kot 150 gostom, ki so se prireditve udeležili tudi izven Slovenije. Izmed več kot sedemdeset nominirancev s strani več kot devetdeset predlagateljev je po mnenju šestčlanske komisije Mentor leta 2020 postal prof. dr. Emil Erjavec z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so ga nominirali kar štirje študentje. Kot glavni organizatorji mu čestitamo, vsem predlagateljem pa se zahvaljujemo za nominacijo. 

Prireditev je že tradicionalno potekala v soorganizaciji Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) ter v partnerstvu s podjetjem InstaText. Povezovala jo je Anja Čuček, novinarka in voditeljica na RTV Slovenija ter prejemnica Priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, slovenska javnost pa jo pozna predvsem po njenem izjemnem delu v oddaji Ugriznimo znanost. Finalisti za nagrado Mentor leta 2020 so bili poleg velikega zmagovalca prof. dr. Emila Erjavca tudi dr. Igor Škrjanc (FE UL)dr. Barbara Gerič Stare (Kmetijski inštitut Slovenije)dr. Peter Klepec (ZRC SAZU) in dr. Ana Bojinović Fenko (FDV UL).


Tokratna podelitev nagrad se je pričela z uvodnim pozdravom predsednice društva Mlada akademije dr. Tee Romih, ki je izpostavila, da v slovenskem visokošolskem prostoru deluje veliko odličnih mentoric in mentorjev, kar prepoznavajo njihovi mentoriranci in mentoriranke in jim skozi nominacijo za nagrado Mentor leta izrekajo zasluženo priznanje. V imenu ARRS je zbrane nagovorila dr. Lidija Tičar Padar in izpostavila pomen dobrih mentorskih praks, ki so ključne za uspešen razvoj mladih znanstvenikov. Predsednica komisije za podelitev nagrade Mentor leta 2020 dr. Lea Kuhar pa je predstavila potek in statistiko samega izbora ter poudarila, da ima komisija vsako leto težjo nalogo pri izboru nagrajencev. Po uvodnih pozdravih je sledila predstavitev nominirancev, ki so jo v obliki kratkega video prispevka pripravili vsi predlagatelji (Goran Andonovski, dr. Nik Susič , dr. Aleksandar Matković, Srđan Orlandić, Mateja Slovenc, Ilona Rac, dr. David Kranjac, in Tanja Šumrada) ter utemeljitev izbora komisije.


Podelitvi nagrad je sledil kratek pogovor z mentorjem leta prof. dr. Emilom Erjavcem, ki je bil za to nagrado predlagan s strani štirih študentov, kar je velika pohvala njegovemu izjemnemu mentorskemu delu. Poudaril je, da je zanj mentoriranje prenos znanja prek dialoga ter oblikovanje novih znanstvenikov poslanstvo. Zato si prizadeva, ne le odpirati nova znanstvena obzorja, ampak po svojih najboljših močeh tudi podpirati mlade in prispevati k njihovemu dozorevanju in rasti. Komisija za izbor je izpostavila, da je iz vseh štirih vlog razvidno, da gre za odličnega mentorja, ki je svojim študentom navdih tako na raziskovalni kot tudi na osebni ravni. Ne samo, da se Prof. dr. Erjavec z njimi pogovarja o literaturi, o zasnovi njihove raziskave, terenskih izsledkih in teoretskih temeljih, ampak jim ob tem tudi krepi samozavest in daje zagon za raziskovanje, še posebej v trenutkih, ko študenti to najbolj potrebujejo. Tanjo Šumrada, ki je poslala zmagovalno vlogo, je navdušila širina njegovega znanja in predvsem odprtost za povezovanje z drugimi disciplinami. Izpostavila je tudi, da prof. dr. Erjavec s svojim delovanjem daje študentom zgled, da si je boljši svet treba izboriti in ga zgraditi tudi z lastnim prispevkom.

Vabljeni k ogledu Podelitve nagrade Mentor leta 2020

Mentor leta 2020 je prof. dr. Emil Erjavec

Poleg Tanje Šumrada so dr. Emila Erjavca za mentorja leta nominirali tudi Mateja Slovenc, Ilona Rac in David Kranjac. Foto: Osebni arhiv

Vsi veliki finalisti za nagrado Mentor leta 2020